Domstol ska pröva om Svenska Akademien är en myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien hävdade att de inte behöver lämna ut handlingar enligt offentlighetsprincipen eftersom institutionen inte är en myndighet.

Det höll inte tidskriften Samhällsmagasinet Avsnitt med om och överklagade nekandet till kammarrätten som nu kommer att pröva fallet.

– Vi tycker det är bra att frågan blir prövad - om de ska tillämpa offentlighetsprincipen eller inte, om man ska ha insyn i Svenska Akademien eller inte. Det är trots allt en delvis skattefinansierad verksamhet och de bedriver myndighetsutövning, så det tycker vi är utmärkt, säger Benjamin O J Boman, juridiskt ombud för Samhällsmagasinet Avsnitt till Kulturnyheterna.

I slutet av april hävdade jurister att Svenska Akademien är en myndighet. Efter att Samhällsmagasinet Avsnitt begärt ut delar av advokatutredningen kring Svenska Akademien och mejlväxlingar – och fått nej – överklagade tidskriften beslutet till kammarrätten.

Nu kommer kammarrätten i Stockholm alltså att pröva ärendet.

”Trots allt skattefinansierad”

Akademien menar dock att de inte är någon myndighet och att offentlighetsprincipen om allmänna handlingar därför inte gäller dem.

Om rätten skulle bedöma att Svenska Akademien är en myndighet, vad betyder det konkret? 

– Om man i det här sammanhanget betraktar det som en myndighet så innebär det att alla handlingar som upprättas där eller kommit in där är allmänna och ska lämnas ut om det inte finns någon sekretess som hindrar det, säger Benjamin O J Boman.

Så vem som helst skulle då kunna begära ut handlingar från Svenska Akademien? 

– Ja precis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.