Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det räcker till en festmiddag” – Hör Gunilla Persson om att få rätt i förtalsmålet mot kändissajten Stoppa pressarna Foto: Jonas Ekströmer/TT

Domstol: Stoppa Pressarnas utgivare fälls för förtal

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan meddelade en jury att den ansåg att Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén gjort sig skyldig till förtal. Nu går domstolen på juryns linje och fäller Nyhlén för ett fall av förtal.

Gunilla Persson, realityprofil och Melodifestivaldeltagare, stämde sajten Stoppa Pressarna för förtal. Hon får nu rätt i ett av tre fall.

En artikel med rubriken ”Gunilla Persson stoppad vid gränsen” utpekar enligt tingsrätten Persson som bidragsfuskare och brottslig.

”Jättetacksam”

”Tingsrätten konstaterar inledningsvis att Gunilla Persson i artikeln pekas ut som dömd för bidragsbrott, som är ett brott med fängelse upp till två år i straffskalan. Denna uppgift är enligt tingsrätten i sig av sådant allvar att den är ägnad att utsätta Gunilla Persson för andras missaktning och är därmed förtalsgrundande”, skriver rätten.

– Jag är jättetacksam över att han blev fälld. Det är inte roligt för honom att vara en dömd brottsling, vi vet ju att det inte finns några pengar i rättegångssaker som förtal. De här 5 000 räcker för en festmåltid för Erika och mig, säger Gunilla Persson till SVT och tillägger:

– Han behöver dömas mera och det ska vi se till att han blir.

Gunilla Perssons advokat Mark Safaryan säger till SVT att de hade önskat fängelsepåföljd för Daniel Nyhlén.

Döms till dagsböter

Daniel Nyhlén döms till 60 dagsböter om 210 kronor – 12 600 kronor totalt.

Han döms även att betala ett skadestånd till Gunilla Persson på 5 000 kronor plus ränta. Beloppet avser ersättning för kränkning, skriver Stockholms tingsrätt.

Daniel Nyhlén säger till Kulturnyheterna att han kommer att överklaga domen eftersom preskriptionstiden för brottet gått ut när han blev delgiven stämningen.

– Man känner sig lite rättslös och domstolen går utanför yttrandefrihetsgrundlagen och ansvarsfriheten, säger han.

Tryckfrihetsmål

Parterna kommer att betala sina egna rättegångskostnader.

Tryckfrihetsmål skiljer sig från andra mål genom att en jury medverkar. Friar juryn den tilltalade är målet över, fäller den ska även juristdomare ta ställning i fallet och de dömer inte alltid likadant. I detta fall ansåg både jury och juristdomare att Daniel Nyhlén gjort sig skyldig till ett fall av förtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Daniel Nyhlén om varför han ska överklaga tingsrättens dom. Foto: SVT

Ansvarsfrihet enligt yttrandefrihetsgrundlagen

För utgivares ansvar för publiceringar på internet införs en möjlighet till ansvarsfrihet för material som är äldre än ett år.

Ändringarna som infördes 2019 innebär att om en utgivare inom två veckor efter att han eller hon har tagit emot en underrättelse från Justitiekanslern eller målsäganden om att viss information i en databas kan anses utgöra yttrandefrihetsbrott tar bort informationen ur databasen, kan han eller hon inte hållas ansvarig för informationen.

Detta gäller endast om det kan antas att informationen började tillhandahållas mer än ett år innan underrättelsen.

Källa: Riksdagen, text: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.