Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici/TT

Domstolens krav: Turkiet ska lyfta blockering av Wikipedia

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets författningsdomstol slår fast att landets blockering av det digitala uppslagsverket Wikipedia är icke-konstitutionell och strider mot yttrandefriheten, det stod klart under torsdagen.

Det var 2017 som den turkiska staten ströp all tillgång till det digitala uppslagsverket Wikipedia under förevändningen att Wikipedia ska ha vägrat ta bort innehåll som främjar terror och anklagat Turkiet för att samarbeta med terrorgrupper.

Sedan dess har Wikipedia legat nere i landet.

Under torsdagen slog Turkiets författningsdomstol, som har till uppgift att kontrollera om lagar strider mot grundlagen, fast att landets blockering är icke-konstitutionell och strider mot yttrandefriheten. Domstolen kräver att förbudet omedelbart lyfts.

Wikipedias grundare Jimmy Wales kommenterade beslutet på Twitter. ”Välkommen tillbaka, Turkiet”, skrev Wales i en tweet under torsdagen.

Turkiet har tidigare temporärt blockerat tillgången sociala medier och till webbsidor med regimkritiskt innehåll, enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer