Donald Trump hotar att stänga ner sociala medier efter att ha faktakollats av Twitter. Här syns han utanför Vita huset i Washington i maj 2020. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Donald Trump hotar att stänga ner sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump hotar att stänga ner sociala medier i ett inlägg på Twitter. Utspelet kommer efter att sociala medierplattformen faktagranskat två av Trumps inlägg och markerat dem som ”ogrundade påståenden”.

I ett inlägg på Twitter på onsdagen skrev president Donald Trump: ”Republikaner upplever att sociala medierplattformar fullständigt tystar konservativa röster. Vi kommer att strängt reglera, eller stänga ner dem, innan vi låter det ske.”

”Ogrundade påståenden”

Bakgrunden till Trumps utspel är att Twitter på tisdagen faktagranskade två av hans inlägg och varnade för att Trump gör ”ogrundade påståenden”. Under inläggen dök markeringar upp som länkade vidare till en sida med rubriken ”Trump gör ogrundade påståenden att poströster leder till röstfusk”.

I de inlägg som Twitter valde att granska skrev presidenten bland annat att poströstning utan tvekan kommer att leda till röstfusk. Detta efter att Kalifornien i och med coronakrisen hade uppmanat sina invånare att poströsta.

Har fått kritik

Twitter och andra sociala medierplattformar har fått kritik för att de inte agerat tillräckligt kraftfullt när desinformation spridits på plattformarna. I maj meddelade Twitter att de skulle uppmärksamma och varna för inlägg som sprider desinformation gällande coronaviruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer