Ett av Donald Trumps inlägg på Twitter har markerats med en faktagranskning, något presidenten inte uppskattar och anklagar plattformen för att ”kväva yttrandefriheten”. Foto: Evan Vucci/AP/TT / Skärmdump Twitter

Twitter faktagranskar nu Trumps inlägg

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har länge anklagats för att sprida felaktiga uppgifter på Twitter, som i sin tur har fått kritik för att de inte agerat. Nu har företaget för första gången faktakollat Donald Trumps inlägg på plattformen – och markerat dem som ”ogrundade påståenden”.

På tisdagen dök det för första gången upp markeringar under två av Trumps inlägg om poströster. Presidenten skriver bland annat att poströstning utan tvekan kommer att leda till röstfusk. Den som nu klickar på markeringarna länkas vidare till en sida med rubriken ”Trump gör ogrundade påståenden att poströster leder till röstfusk”.

De granskade inläggen handlar om poströster. Foto: Skärmdump Twitter

Twitters talesperson Katie Rosborough har uttalat sig för Washington Post. Enligt henne innehåller Trumps inlägg ”potentiellt vilseledande uppgifter”.

Efter flera års kritik gällande att Twitter tillåter desinformation att spridas på sin plattform, gick företaget tidigare i maj ut med att de skulle varna för och markera covid-inlägg som spred desinformation och falska uppgifter. 

Trump: De kväver yttrandefriheten

Donald Trump svarade på faktagranskningen och markeringen av hans inlägg med en attack mot Twitter – på deras egen plattform.

”Twitter lägger sig i presidentvalet 2020 (...) De kväver yttrandefriheten totalt, vilket jag som president inte kommer tillåta ske”, skrev presidenten under tisdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer