Joe Biden ber om ursäkt efter uttalande om afroamerikaner i radio

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas toppnamn till presidentposten, Joe Biden, har hamnat i blåsväder efter att ha gästat en radiokanal och där sagt att ”du är inte svart” om du överväger att rösta på Donald Trump i presidentvalet.

Det var när Joe Biden gästade radioprogrammet ”Breakfast club” som han fick frågor om sin relation till den afroamerikanska delen av befolkningen i USA efter hans vinst i delstaten South Carolina, där en majoritet av den demokratiska väljarbasen är afroamerikansk.

– Jag vann den största andelen av svarta röster någonsin, inklusive Barack Obama, påpekade Joe Biden, skriver BBC.

Under intervjun påmindes Biden av sin stab att han inte hade tid för fler frågor. Då bad Charlemagne Tha God, som gjorde intervjun, att Joe Biden skulle komma tillbaka eftersom han hade fler frågor om valrörelsen.

– Fler frågor? Om du har problem med att bestämma dig mellan mig och Trump, då är du inte svart, svarade Joe Biden då.

Charlemagne Tha God säger själv till CNN att det var ”en chock” för honom att höra uttalandet. Joe Biden har sedan dess bett om ursäkt och sagt att han inte borde ha varit ”så kaxig”.

– Ingen ska känna sig tvingad att rösta på ett parti på grund av sin hudfärg, religion eller bakgrund, säger han till ABC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.