Foto: Ahn Young-joon/TT

Donald Trumps Twitterfäbless blir till konst

Publicerad

I en installation på Ystads konstmuseum har konstnärerna Reine Jönsson och Amit Sen ljudsatt den amerikanske presidentens tweetar för att belysa ämnen som falska nyheter och kritiskt tänkande, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Inte bara Donald Trumps tweetar har använts i installationen. Även kommentarerna som följer har ljudsatts. Meddelandena har kodats med olika signaler för olika ord, positiva kommentarer ger ett ljust ljud, medan negativa ger ett mörkt. Neutrala avger ett dovt ljud. En av konstnärerna bakom projektet, Reine Jönsson, säger till Kulturnytt att känslan för hur omfattande flödet på Twitter är blir påtaglig. 

Hoppas på mer kritiskt tänkande

Han menar att det är positivt att plattformar som Twitter bidrar till ett globalt samtal men säger samtidigt att det verkar som att specifika grupper verkar hålla sig för sig, och mest lyssna till det som de vill höra. Att presidentkampanjsfenomenet ”fake news” blivit så pass vedertaget som det är idag, hoppas han leder till mer kritiskt tänkande och en högre nivå på debatten generellt. 

– Jag hoppas att det ur detta ska komma ett viktigt samtal om viktiga frågor, riktiga frågor. Eftertänksamhet, uppriktighet och ärlighet skulle man ju önska fick en större plats på dagordningen, säger Reine Jönsson, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.