Benjamin Ingrossos bidrag låg tvåa i finalfältet – men när Europas tv-publik lagt sina röster rasade han till sjunde plats. Enligt Paul Jordan – ”Dr Eurovision” är tittarna mer intresserade av show än musikalisk kvalitet. Foto: TT/SVT/PRIVAT

Dr Eurovision: Därför sänkte publiken Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Ingrosso och Sveriges bidrag kammade hem hela åtta stycken tolvpoängare av jurygrupperna – och la honom på en andraplats under gårdagens final i Eurovision Song Contest. Men tittarna höll inte med juryn och gav Ingrosso knappa poäng.

– Det är tydligt att juryn och tittarna är ute efter olika saker, säger Paul Jordan som är Eurovision-expert och kommentator.

Många blev förvånade när Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest närmast ratades av tittarna och rasade från en andraplats till en svalare sjundeplats. Jurygrupperna, som gett bidraget generösa poäng, och tittarna höll helt enkelt inte med varandra.

Detta ledde till starka reaktioner, bland annat från publiken på plats.

”Folk buade i Arenan när vi stod som 2:a och sedan fick tittarnas dom.... vilket antiklimax!?!”, skriver Charlotte Perrelli på Instagram. Den tidigare Eurovisionvinnaren har varit gift med Benjamin Ingrossos farbror och var på plats i Lissabon under finalen.

Teori: Vill hämnas på svenskarna

Teorierna om varför tittarna och jurygrupperna röstade så olika har varit flera. En av dem är att Eurovisiontittarna är trötta på att det gått så bra för Sverige i tävlingen de senaste åren.

– Jag hörde en teori om att Europa inte vill att det ska gå bra för Sverige i Eurovision just nu, att de är lite trötta på att vi alltid skickar slicka och snygga nummer. Jag vet inte om det kan ha något med saken att göra, att tittarna vill ha något annat i år, säger Nina Andrén som är tidningen Metros Eurovisions-expert.

Dr Eurovision: ”Kan inte ens föreställa mig det”

Paul Jordan, som även kallar sig ”Dr Eurovision” är Eurovision-expert baserad i Storbritannien och har under veckan kommenterat tävlingen för BBC. Han tror inte alls på teorin om ett europeiskt hämndmotiv mot Sverige.

– Jag kan inte ens föreställa mig att folk sitter hemma och faktiskt inte röstar på Sverige för att de har vunnit för mycket. Folk röstar på det som lockar den kvällen. Sverige har ett gott rykte inom musikbranschen, säger han.

Varför hade tittarna och jurygrupperna så olika smak i går kväll?

– Det är tydligt att juryn och tittarna är ute efter olika saker. Tittarna vill ha mer show och kul, medan jurygrupperna fokuserar mer på musikalisk kvalitet.

Tittarna och juryn röstar på olika framträdanden

Det kan också vara så att Sverige också bara haft otur, berättar Paul Jordan. Av alla bidrag är det endast tio som får poäng av tittarna från de olika länderna. Om Sverige till exempel varit det bidraget som fått elfte flest röster i ett land blir vi helt utan poäng från det landet.

– Det var en lång kväll med många nummer så entusiasmen kanske hunnit svalna lite. Vi hade 26 bidrag och flera väldigt bra. Kanske var det bara en av de låtarna som föll mellan stolarna på grund av poängsystemet, säger Paul Jordan.

– Något som man också bör ha i åtanke är att juryn och tittarna röstar på olika framträdanden. Jurygrupperna lägger sina poäng utifrån semifinalen, medan tittarna röstar under finalen på lördagskvällen, säger Paul Jordan.

Han anser dock att detta är positivt, då det ger varje bidrag att visa vad de går för två gånger.

Skickar med lugnande ord till Sverige

Paul Jordan tyckte om det svenska bidraget och menar att bidraget hade kunnat få en bättre placering om det inte vore för årets tuffa konkurrens. Som plåster på såren skickar han med några lugnande ord till svenska folket.

– Om ni fortsätter med Melodifestivalen och fortsätter leverera bra låtar så lovar jag att ni kommer att vinna Eurovision snart igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.