64 tidigare deltagare i public service-bolaget Danmarks Radios flickkör har fram till 2010 blivit utsatta för övergrepp och kränkningar, enligt en utredning om missförhållanden. Foto: Johan Nilsson/TT

Utsatta i danska flickkören kan få ersättning

Publicerad

I utredningen om huruvida flickor i public service-bolaget Danmarks Radios flickkör har rätt till ersättning efter att ha utsatts för sexuella övergrepp och kränkningar kan åldern ha betydelse, det menar advokaten Karsten Høj.

– Ju yngre man är desto mindre krävs det innan det blir kränkningar som motiverar ersättning. Så det är en försvårande omständighet att de har varit så unga, säger han.

Christian Højer Schjøler, docent i arbetsrätt, ger samma bild.

– Det har funnits unga tjejer som är i en underlägsen relation till körens ledning. De har varit i en position där de inte kan tänkas säga nej, säger han.

Enligt Højer Schjøler finns också undantag i preskriptionstiden när ett offer är under 18 år. Kören består i dag av ett femtiotal tjejer i åldrarna 15 till 22 år.

Sammanlagt har minst 64 tidigare deltagare i flickkören fram till 2010 blivit utsatta för övergrepp och kränkningar, enligt en extern advokatutredning om missförhållanden i kören. Totalt har 129 personer som tidigare har sjungit i eller haft insyn i kören uttalat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer