En av nyhetsredaktionerna på Danmarks Radio. Foto: DR

DR-journalister arbetsvägrar i sympati med uppsagda kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har uppemot 400 danska public service-medarbetare förlorat sina jobb, som en del av regeringens sparpaket. Nu meddelar flera lokala DR-redaktioner att de går ut i strejk till stöd för sina kollegor som sägs upp.

De lokala danska DR-redaktionerna Sjælland, Østjylland och Syd har lagt ned dagens arbete och gått hem. Strejken sker i sympati med de medarbetare som förlorat sina jobb under dagen. Samtliga är medlemmar i det danska journalistförbundet, men arbetsvägran sker på eget initiativ, skriver journalisterna i ett brev till den danska facktidningen Journalisten.

Syd-redaktionen, som bevakar södra Jylland, har inte drabbats direkt av uppsägningarna, som kommer i spåren av politiska krav på att dansk public service ska minska sina omkostnader med 20 procent. På DR Østjylland varslades två journalister och en administrativ medarbetare om uppsägning.

För Journalisten berättar anställda på redaktionerna i Sjælland, Østjylland och Syd om blandade känslor av ”ilska, frustration, sorg och solidaritet”.

”Som en granatchock”

För att visa sitt stöd för de delar av företaget som drabbats hårdare av det stora varslet går DR-medarbetarna i strejk.

– Sätter man sig på redaktionen på DR Köpenhamn, kan man tydligt se att det är som om de drabbats av en granatchock – eftersom de får se kollega efter kollega gå till sitt uppsägningssamtal, säger Per Smith Vinther, en av journalisterna i protesten.

– Det behöver inte vi, och därför har vi nog mer möjlighet att fatta ett sånt här beslut.

De strejkande reportrarna säger att de kommer att återgå till sitt arbete klockan nio på torsdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.