Barry Humphries har avlidit, 89 år gammal. Arkivbild. Foto: TT

Artisten Barry Humphries är död – gjorde succé som Dame Edna

Uppdaterad
Publicerad

Dragshowartisten Barry Humphries, som gjorde succé som Dame Edna, har avlidit, 89 år gammal. Han avled i Sydney under lördagen, uppger Sydney Morning Herald.

Barry Humphries hade vårdats på sjukhus sedan i februari efter att ha ramlat och brutit höften i hemmet.

– Det var det löjligaste du kan tänka dig. Jag sträckte mig efter en bok, min fot fastnade i en matta eller nåt och jag föll, berättade han för tidningen.

Men Humphries kom aldrig hem från sjukhuset och för en vecka sedan förvärrades hans hälsotillstånd avsevärt. Han avled omgiven av sin familj på sjukhuset i Sydney.

”Hello, possums”

Barry Humphries började uppträda som Dame Edna redan 1955, men storhetstiden var under 1980- och 90-talen, då hennes lila hår, burdusa sätt och hälsningsfras ”Hello, possums” gjorde henne välkänd även i Sverige, när Dame Edna fick sin egen tv-serie som visades även här.

Barry Humphries lade egentligen sin figur ”på hyllan” och slutade uppträda med henne för drygt tio år sedan, men gjorde comeback med jämna mellanrum. Den senaste gången så sent som 2019 med ytterligare en avskedsturné i Australien.

Den australiske dragshowartisten Barry Humphries föddes i Melbourne 1934 och skapade Dame Edna redan i 20-årsåldern. Sedan blev det en figur som följde honom genom karriären. Även om han gjorde andra figurer och teaterroller i eget namn blev ingen så känd som Dame Edna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.