Repetition av Kvinnostaden i regi av Staffan Valdemar Holm på Elverket 2020 Foto: TT

Dramaten blir kvar på Elverket – Dansens hus flyttar in

Uppdaterad
Publicerad

Elverket i Stockholm har fungerat som scen åt Dramaten sedan 90-talet. Nu var det meningen att nationalscenen skulle lämna lokalen, men så blir det inte. Istället flyttar ytterligare en nationalscen – Dansens hus in.  

Det gamla elverket från 20-talet på Östermalm i Stockholm har många hyllade uppsättningar i golv och väggar. Inte minst Unga Dramaten har länge haft lokalen som spelplats.  

Förra året kom beskedet att hyrorna i kombination med övriga kostnader för lokalen inte gick ihop, och Dramaten sade upp hyresavtalet.  

Nu är det klart att teatern blir kvar – och att Dansens hus i Stockholm flyttar in. Från och med i höst ska det gå att se dans på Elverket. Året därpå, hösten 2022, ska teaterprogrammet ta vid. På sikt ska konstformerna också befrukta varandra.  

– Vår målsättning med samarbetet är att locka den dansintresserade publiken till teatern och den teaterintresserade publiken till samtida dans, säger Dramatenchefen Mattias Andersson och Johannes Öhman, chef för Dansens hus i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.