• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt i skog och mark i Ängra och Ljusdals kommun. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma. Läs mer

Electra Hallman som Hedda Gabler i Anna Petterssons uppsättning av Henrik Ibsens klassiker. Pjäsen är en av publikframgångarna för det förlustdrabbade Dramaten. Foto: Sören Vilks/Dramaten

Dramaten storsatsar på ”Hedda Gabler”

Uppsättningen av Henrik Ibsens ”Hedda Gabler” har blivit framgångsrik på Dramaten i höst, med lysande recensioner och utsålda föreställningar. Nu vill man att Anna Petterssons tolkning av klassikern ska nå en större publik, och flyttar den från Dramatens minsta scen till den största. 

”Själva scenkonsten känns ny”, ”En triumf för teatern”, ”Rakt, rått och brutalt”. Regissören Anna Petterssons uppsättning av ”Hedda Gabler” har gått hem hos kritikerna i höst, och inte minst hos publiken.

På kort tid sålde alla föreställningar ut, och Henrik Ibsens klassiska berättelse om en kvinna som vill bryta sig loss ur ett förtryck flyttas nu från Lejonkulan, Dramatens minsta scen, till den största.

– Det känns fantastiskt roligt. Bytet av scen kommer absolut påverka rummet. Det kommer vara skillnad i storlek och rymden påverkar visuellt och på andra sätt. Vi får se hur det blir, men i min tankevärld kan den stora scenen förstärka Heddas ödslighet och utsatthet, att rummet runtomkring henne blir på ett sätt oändligt, säger regissören Anna Pettersson.

”Viktigt att släppa in yngre”

Eftersom hennes uppsättning av ”Hedda Gabler” ska åka runt både i Sverige och utomlands så fanns det redan i planen att den skulle funka på olika sorters scener.  

– Det är inte en så stor apparat, så vi har varit inställda på att vara flexibla från början.

Just nu är det oklart om Anna Petterssons ”Hedda Gabler” sätts upp fler gånger på Dramaten än det som har planerats , men alldeles oavsett är hon väldigt glad över mottagandet.

– Jag tänker att det är fantastiskt på många olika plan. Vi inom talteatern är i stort behov av att förändras. Det en genre som är bakåtsträvande och därför är det viktigt att släppa in yngre. Det är stor vinst att det är Electra Hallman som berättar den här historien, säger Anna Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer