Dramatikern Svetlana Petrijtjuk, till vänster, och teaterregissören Jevgenija Berkovitj i domstolen i Moskva under måndagen. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Dramatiker och regissör fängslas i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

En rysk militärdomstol har dömt en teaterregissör och en dramatiker till sex års fängelse vardera. De anses ha gjort sig skyldiga till att ”rättfärdiga terrorism” i en prisad pjäs som sattes upp 2021 om kvinnor som lurats att gifta sig med jihadister i Syrien.

39-åriga Jevgenija Berkovitj och 44-åriga Svetlana Petrijtjuk har suttit frihetsberövade sedan de greps i maj.

Berkovitj har skrivit poesi där hon kritiserat Rysslands krig i Ukraina. Amnesty International konstaterar att de båda kulturarbetarna döms "enbart för att ha utövat sin yttrandefrihet" och uppmanar ryska myndigheter att omedelbart släppa dem fria.

Det ryska kulturlivet har utsatts för allt hårdare kontroll och repression från Kreml sedan den fullskaliga invasionen inleddes 2022. Många av landets framstående konstnärer har lämnat landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.