Filmfotografen Halyna Hutchins omkom under filminspelningen av Rust. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Dryga böter för ”Rusts” producenter

Uppdaterad
Publicerad

Producenterna bakom ”Rust” döms till högsta möjliga böter för allvarliga säkerhetsöverträdelser på inspelningsplatsen, meddelar miljödepartementet i den amerikanska delstaten New Mexico.

I en separat utredning av dödsskjutningen vid filminspelningen har departementet fokuserat på de hälso- och säkerhetsmässiga aspekterna.

Det var i oktober förra året som skådespelaren Alec Baldwin avlossade ett skott som dödade filmfotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza under inspelningen av lågbudgetvästern ”Rust”.

Av oklar anledning hade skarp ammunition i stället för lösa skott hamnat i loppet till den Colt-pistol som Baldwin repeterade en scen med.

”'Rusts producenter visade total likgiltighet för farorna som är förknippade med skjutvapen genom att rutinmässigt underlåta att tillämpa sina egna säkerhetsföreskrifter”, heter det bland annat i rapporten.

Polisen är ännu inte klar med sin utredning av olyckan, men utesluter inte åtal för någon av de inblandade, inklusive Baldwin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.