T.v John Singelton när han gjorde succé med ”Boyz n the Hood” 1991. T.h är han på en gala i Hollywood 2018. Foto: Bob Galbraith/Chris Pizzello/TT

Dubbelt Oscarsnominerade John Singleton död – 51 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

John Singleton, som regisserat filmer som ”Boyz n the Hood” och ”2 fast 2 furious” har gått bort.

Familjen beslutade att stänga ner de livsuppehållande åtgärder som han haft efter en allvarlig stroke för ett par veckor sedan, enligt flera internationella nyhetsbyråer.

Under början av 1990-talet gjorde John Singleton, då 24 år, succé i Hollywood. Han skrev manus och regisserade storsuccén ”Boyz n the Hood” som kom att Oscarsnomineras för både bästa manus och bästa regi.

Han håller fortfarande rekordet som den yngsta som nominerats till en Oscar för bästa regi. Dessutom var han 1991 den enda afroamerikan som hade nomineras till priset.

Efter det har han bland annat regisserat musikvideon och filmer som till exempel ”2 fast 2 furious”.

”Tunga hjärtan”

John Singleton drabbades av en allvarlig stroke för en dryg vecka sedan. Sedan dess har han legat i koma.

Familjen fattade beslut om att stänga ner de livsuppehållande åtgärderna under måndagen.

”Det är med tunga hjärtan som vi meddelar att vi i dag har stängt ner de livsuppehållande åtgärderna för vår älskade son, far och vän, John Daniel Singleton. Det här är ett smärtsamt beslut, som vår familj har fattat under de senaste dagarna, efter rådgörande med Johns läkare”, skriver familjen i ett uttalande, enligt TMZ.

Samuel L Jackson: ”Han visade vägen”

Flera av regissörens fans och vänner har uttryckt sin sorg på sociala medier. En av dem är Samuel L Jackson, som bland annat arbetade med Singleton i thrillern ”Shaft”.

”Sörjer förlusten av min samarbetspartner och vän John Singleton. Han visade vägen för så många unga filmskapare, var alltid sann mot sig själv och sitt ursprung. Vila i frid min bror”, skriver skådespelaren på Twitter enligt TT.

John Singleton blev 51 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.