Dwayne ”The rock” Johnson: ”Kommer aldrig använda riktiga vapen igen”

Uppdaterad
Publicerad

Dwayne Johnson är skådespelare och grundare till produktionsbolaget Seven bucks. Nu lovar han att bolaget ska sluta med riktiga vapen efter att en filmfotograf dödats med ett skarpladdat rekvisitavapen under inspelningarna till filmen Rust.

Dwayne Johnsons produktionsbolag står bakom filmer som Red notice, de nya Jumanjifilmerna och Jungle cruise. Under den amerikanska galapremiären till filmen Red notice meddelade han att hans bolag inte kommer att använda riktiga vapen under filminspelningar efter vad som hände under inspelningarna till filmen Rust.

– Vi kommer använda gummivapen, så får vi fixa resten i postproduktionen, säger han.

Filmfotografen Halyna Hutchins sköts till döds och regissören Joel Souza skadades när skådespelaren Alec Baldwin fyrade av ett rekvisitavapen som visade sig vara skarpladdat.

Riktiga vapen används ofta vid filminspelningar, både i USA och i Sverige, men en vapenexpert ska vara på plats och kontrollera vapnet och ”lösa skott” som modifierats används.

Filmfotografer har protesterat

Innan skottet gick av ska Alec Baldwin ha fått höra att vapnet var oladdat. Rusts vapenexperts advokater säger att vapnet kan ha skarpladdats av någon som ville ”sabotera”.

Innan skjutningen rådde enligt uppgift stort missnöje på inspelningsplatsen med anledning av arbetsmiljön. Flera personer hade dagen innan lämnat inspelningen i protest.

Tidigare har 200 filmfotografer protesterat mot användandet av rekvisitavapen.

”Vi kommer inte att vänta på att branschen förändras. Vi har ett ansvar att själva genomföra förändringar i branschen”, skrev de i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Kultur
Mer Nyheter