Frank Zappa Foto: Ruud, Vidar/ TT

Konflikten om Zappas arv fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

I augusti uppmärksammade flera amerikanska medier syskonen Zappas juridiska konflikt över bortgångne fadern Frank Zappas arv. Nu trappas konflikten upp.

Det senaste steget i konflikten om Zappa-arvet är att Ahmed och Diva Zappa, som styr familjeföretaget, nu ansökt om laglig rätt att starta en hemsida. På hemsidan vill de slå tillbaka mot vad de menar är brodern Dweezils Zappas falska anklagelser, skriver TMZ.

Tvistar om rättigheter till varumärke

Musikern Frank Zappa gick bort 1993 i prostatacancer. Efter det skötte Gail Zappa sin avlidne makes affärer under bolagsnamnet Zappa Family Trust. När hon gick bort i lungcancer 2015 visade det sig att ansvaret för familjeföretaget gick till syskonen Ahmed och Diva Zappa.

Det innebär att de äger rättigheterna till en stor del av musikern och mångsysslaren Frank Zappas arv och varumärke. Något som orsakade problem för Frank Zappas yngste son, rockmusikern och skådespelaren Dweezil Zappa som gjort sig ett namn på att framföra faderns musik under namnet ”Zappa plays Zappa”.

Ändrade turnénamn

Snart började en infekterad konflikt som amerikanska Rolling Stone publicerade ett långt reportage om. Dweezil anklagade sina syskon Ahmed och Diva för att sabotera hans karriär. Bland annat menade han att syskonen inte lät honom fritt använda faderns namn. Han ändrade därför turnénamn till ”Dweezil Zappa Plays Whatever the F@%k he wants: Cease and Desist Tour 2016.”

Ahmed och Diva Zappa menar att Dweezils anklagelser saknar grund, och därför har de ansökt om laglig rätt till att starta en hemsida för att bemöta broderns påståenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer