Foto: SVT

Uppgift: Dylan tar emot Nobelpriset innan konserten

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kommer Nobelpristagaren Bob Dylan till Sverige för två konserter i Stockholm. Kulturnyheterna erfar att Dylan kommer att ta emot det ärofyllda litteraturpriset innan lördagens konsert på Stockholm Waterfront, istället för att besöka Akademin på Börshuset och ta emot priset där.

Svenska akademiens ständige sekreterare Sara Danius skrev på sin blogg tidigare i veckan att Bob Dylan och Akademien kommer att träffas under helgen, för att han ska få sitt pris. Hon meddelade att mötet skulle ske utan mediers närvaro, ”detta på pristagarens egen begäran”.

Någon föreläsning kommer inte heller hållas i samband med hans besök i Stockholm under helgen. ”Dock har Akademien fått beskedet att en inspelad sådan av något slag är att vänta”, skriver Sara Danius på sin blogg.

Nobelpriset i litteratur 2016

Akademien kommer till Dylan

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna kommer Bob Dylan inte att besöka Svenska akademin på Börshuset i Stockholm för att ta emot priset, istället blir det Akademin som kommer till Dylans konsert för att ge honom priset där innan spelningen startar.

Men det är uppgifter som ingen vill bekräfta.

– Allt som rör själva Nobelpriset måste vi hänvisa till själva Akademien, säger Kristofer Åkesson, presstalesperson för konsertarrangören Live nation.

Oklart när Dylan kommer till Sverige

Svenska akadmien vill inte svara på några frågor angående Dylans besök i Stockholm, istället hänvisar de till den information som finns på Sara Danius blogg.

När Bob Dylan egentligen kommer till Sverige är en lika stor hemlighet det med. Ingen på Live nation kan bekräfta när han kommer hit eller vad han kommer göra under sin tid i Stockholm, förutom att genomföra själva konserterna.

– Det enda jag med säkerhet vet är att han på lördag och söndag kommer uppträda på Stockholm Waterfront Centre, säger Thomas Johansson, konsertarrangör på Live nation.

Läs mer: All vår bevakning om Dylan och Nobelpriset i litteratur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet