Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en superviktig grej för damscenen” – hör lagkaptenen Tilde Byström om det nya laget i klippet. Foto: Ninjas in Pyjamas

E-sportjätten startar nytt damlag i Counter-Strike

Uppdaterad
Publicerad

En av världens största e-sportorganisationer Ninjas in Pyjamas startar ett damlag i Counter-Strike: Global Offensive. Det meddelar de själva via sina sociala medier.

– Det är en dream coming true, säger lagkaptenen Tilde ”7licious” Byström.

Med sina 250 anställda världen över är svenska Ninjas in Pyjamas en av de största aktörerna inom e-sporten.

De har och har haft lag i en mängd olika e-sporter men det de kanske framför allt är mest kända för är sitt Counter-Strike-lag, där e-sportprofilen Emil ”Heaton” Christensen en gång i tiden påbörjade sin karriär.

Laguppställningen har sedan grundandet år 2000 varit manlig – tills nu.

”Vill göra bra ifrån oss mot killarna”

I det nya damlaget återfinns två svenskor som båda har spelat i svenska damlandslaget: Tilde ”7licious” Byström och Jennica ”jenkon” Sjögren.

– Vårt mål är att bli det bästa kvinnolaget. Efter det vill vi även kunna göra bra ifrån oss i den vanliga scenen, mot killarna, och bli ett av de bästa lagen där, säger Tilde Byström.

Hon hoppas att det nya laget kan inspirera andra e-sportklubbar att ta in damlag.

– Ju fler organisationer som vill göra sådana här saker desto bättre. Det skapar förebilder för tjejer som vill börja spela, säger hon.

Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine instämmer och menar att inkludering av kvinnor är ett av målen med laget.

– Jag hoppas att kvinnor kan tävla mot män och att det blir en jämn match i slutändan, säger han.

Kritiserades för damlagsskämt

I vintras hamnade organisationen i en kritikstorm efter att de skämtat om att de skaffat ett damlag. I ett inlägg på Twitter lade de ut en bild där det manliga lagets porträtt hade manipulerats för att se ut som kvinnor.

Senare bad de om ursäkt och tog bort inlägget.

– Jag tyckte faktiskt inte om det inlägget på ett personligt plan. Men det är bra att vi har kommit så långt i bolaget att vi nu tar ett riktigt stort kliv för att få kvinnor mer inkluderade inom e-sporten, säger Hicham Chahine.

Damlagen ifrågasatta

Damlag inom e-sporten möts ofta av ifrågasättande från de som tycker att kvinnor bör tävla på samma arena som män. Tilde Byström säger att hon kan förstå resonemanget.

– Det finns ju inga fysiska begränsningar inom e-sporten. Men just nu i och med att kvinnor är sådan minoritet så är inte nivån lika hög än, det kommer nog ta några år. Under tiden behövs sådana här initiativ för att få in fler kvinnor.

Tilde Byströms tre enkla tips – så förbättrar du aimen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.