E-sportjätten ber om ursäkt efter damlagsskämt

Uppdaterad
Publicerad

Många höjde på ögonbrynen när den svenska e-sportorganisationen Ninjas in Pyjamas gick ut med att de hade startat ett damlag i spelet CS:GO. Men snart stod det klart att inlägget på Twitter var ett skämt – bilderna föreställde istället den manliga laguppställningen fast omgjorda för att se ut som kvinnor.

”Kvinnor kämpar för att bli tagna på allvar inom e-sport. En ansedd organisation gör om sina manliga spelare till kvinnor och presenterar dem som sitt 'CSGO-damlag', ger dem kvinnliga namn, hår och smink... Då gör man kvinnor inom e-sporten till en punchline.”

Så svarade e-sportprofilen och kommentatorn Frankie Ward på e-sportjätten Ninjas in Pyjamas, NiPs, inlägg som lades ut den 10 december på det manliga Counter-Strike-lagets Twitter-konto.

En privatperson hade gjort bilderna som NiP valde att dela vidare.

Väcker kritik

Inlägget fick stor spridning över helgen och många kritiska röster höjdes.

– Många tror att det handlar om att tjejer inte kan ta ett skämt. Egentligen är det en del av en struktur som många unga tjejer far väldigt illa av, säger Lillie Klefelt, vice ordförande för den ideella föreningen Female Legends som jobbar för att kvinnor och ickebinära ska känna sig välkomna inom e-sport.

– Det hade varit en annan grej om de samtidigt hade kämpat hårt för att få in fler kvinnor inom e-sporten. Men att inte jobba mot problemet utan bara sko sig på det – då blir det problem.

Ber om ursäkt

När SVT kontaktar NiP under måndagen svarar de via mejl:

”Ibland går det för fort. Tweeten i fråga var ett försök att hänga på en reddit-trend som spred sig snabbt. Vi förstår att den är högst opassande i ett redan mansdominerat e-sportklimat och vi ber om ursäkt för den. Vi försöker hela tiden arbeta för ett mer jämställt e-sportklimat, och det här var ett steg i fel riktning” skriver kommunikationschefen Anton Fagerhem.

”Counter-strike har alltid haft problem”

Kvinnor som utövat Counter-strike har alltid varit extra utsatta, enligt Lillie Klefelt.

– Counter-strike har alltid haft problem. Det är en av de värre spelen, av det vi fått höra från tjejerna inom vår organisation, säger hon.

Varför är det så?

– Dels för att det har funnits så länge. Det är liksom ingrott redan. Dels är vår upplevelse inom Female Legends att mer manligt kodade spel, mer hårda ämnen, drar till sig en hårdare jargong.

Vad vill du se från e-sportorganisationerna?

– Det första man måste göra är att skapa en organisation där tjejer känner sig välkomna. Tjejer tror inte att de hör hemma på spelarenan, de flesta slutar spela i 12-årsåldern. Vi behöver academy-lag, bootcamps, LAN eller vad som helst – möjligheter att bjuda in så att tjejer känner att de faktiskt får vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.