Gamern om kvinnors utsatthet i spelvärlden: ”Sexuella trakasserier rakt av”

Uppdaterad
Publicerad

När Melika Zakariae började livestreama sitt spelande möttes hon av kränkande kommentarer av manliga spelare, oftast med utgångspunkt att hon är kvinna. I dag driver hon gamingsajten Mind Your Own Gaming för kvinnor, ickebinära och transpersoner. 

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att allt fler kvinnor och ickebinära inom e-sportsmiljön utsätts mer för kränkningar och sexuella trakasserier än vad män gör, enligt en ny rapport av Female Legends.  

Något som gamern och entrepenören Melika Zakariae märker av i allra högsta grad.

– Folk skriver väldigt elaka saker. Det kan vara allt från ”gå till köket” eller fråga ”hur mycket tar du för att visa dig naken”. Sen så har jag fått jättemånga meddelanden med bilder på könsorgan, säger hon.

– Det är sexuella trakasserier rakt av. Och mycket det här med att “tjejer ska inte spela”. 

Samlar likasinnade i tjejforum

År 2018 startade hon därför gamingsajten Mind Your Own Gaming, med kvinnliga, ickebinära och transpersoner som skribenter. Sidan är en plattform för att slå hål på myten om att kvinnor inte skriver och pratar om gaming.

Hon grundade även spelträffen Girls Night Online, där hundratals samlas för att träffa likasinnade. 

Problemen börjar utanför spelvärlden

För att få stopp på spelarnas kommentarer menar hon att man måste gå till grunden av problemet och även tänka bortom spelvärlden.

– Det språket de har i gaming-världen har de ju inte bara där. Det har dom också i skolor, bland sina vänner. Det händer ju egentligen i alla forum som finns.

– Mycket måste ske utanför. Vi vuxna måste hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.