Ebba Grön säljer fortfarande

Publicerad

Vem under 50 år har inte någon gång i livet vrålat till ”800 grader” eller ”Staten och kapitalet”? Punkrockens svenske fader Joakim Thåström kan känna sig nöjd på sin 50-årsdag (20 mars). Hans skivor från Ebba Grön och Imperiet tiden säljer nämligen fortfarande bra.

Enligt Ann-Marie Beckman Forsberg på musikbolaget MNW Music AB säljs det ett par tusen exemplar av Ebba Gröns tre originalplattor varje år.
-Visst, det är inga gigantiska siffror men Ebba Grön är helt klart vår bäst säljande ”back catalogue” som vi kallar våra äldre album.

-Det är anmärkningsvärt i sig att det hela tiden är ny publik som strömmar till och köper deras plattor. Visst säljer vi skivor av andra punkband från den tiden också men det går liksom inte att jämföra med försäljningen av Ebba Gröns försäljning.

-Thåström har liksom blivit en ikon inom punk- och rockmusiken, säger Ann-Marie som även berättar att musikbolaget planerar att släppa en nyutgåva av Ebba Grön-boxen som tog slut 1997 och hon gissar att bandets originalskivor sålt tredubbla platina sedan de släpptes.

Musikkännaren Per Sinding Larsen håller med om att Thåström hela tiden hittar ny publik.
-Han (Thåström) har ju faktiskt byggt sig ett musikaliskt liv som inte bygger på nostalgiska tillbakablickar. Många av punk- och hårdrocksbanden fryser fast och utvecklar sig inte, men det har inte Thåström gjort, menar Per.

Lång karriär
Thåström slog igenom i slutet av 1970-talet med Ebba Grön. Bandet bestod av Joakim Thåström (sång/gitarr), Lennart ”Fjodor” Eriksson (bas), Gunnar ”Gurra” Ljungstedt (trummor) och från 1981 Stry Terrarie (eg. Anders Sjöholm, sång/klaviatur).

1983 gick bandet ut med ett offentligt meddelande om att: ”Ebba Grön slutar”. 1981 startade Thåström tillsammans med Stry Terrarie, basisten Christian Falk och trummisen Mats Borg en sidogrupp som de kallade Rymdimperiet och när sedan Ebba Grön splittrades bildades det lite mer rockiga bandet Imperiet. Mats Borg byttes ut mot ”Gurra” och Per Hägglund anslöt med sin saxofon och sitt keyboard. Imperiet bestod fram till 1989.

1992 bildade Thåström istället industrirockbandet ”Peace, Love & Pitbulls” som hann producera tre album innan bandet upplöstes 1997.

Thåström har även släppt en rad soloskivor och har samarbetat med ett flertal svenska artister.

Thåström som är känd för att vara skygg för journalister är bortrest på sin födelsedag men firar med att släppa en ny skiva tillsammans med Niklas Hellberg som varit med och producerat många av Thåströms skivor och Pelle Ossler, gitarrist i gruppen Wilmer X mellan åren 1986-2003.

Karolina Jonason

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer