Ed Sheeran nekar till låtstöld

Publicerad

Den brittiske popstjärnan Ed Sheeran nekade i domstolen i New York bestämt till anklagelserna om att hans sång ”Thinking out loud” skulle vara en stöld från Marvin Gayes soulklassiker ”Let's get it on”.

Sheeran anklagas i ett civilt rättsmål av de efterlevande till Ed Townsend som tillsammans med Marvin Gaye skrev hitlåten ”Let's get it on” 1973. Towsends släktingar menar att Sheerans låt från 2014 har ”slående likheter” och ”uppenbara gemensamma element” med 70-talsklassikern. I rätten visades också en video där Ed Sheeran gick från att sjunga den ena sången till den andra.

Stäms av Townsends dotter

Som svar förklarade Ed Sheeran att ”det är rätt lätt att gå in och ut ur sånger som är i samma tonart”. Hans advokat insisterade på att Sheeran – tillsammans med Amy Wadge – skrivit låten helt självständigt utan att ha kopierat någon annan.

Kathryn Townsend Griffin, dotter till Ed Townsend, beskrev i sin tur Ed Sheeran som ”en stor artist med en stor framtid”.

– Men jag måste skydda min fars arv.

Stämningen lämnades in 2017 och rättsförhandlingarna väntas nu pågå under två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.