TV: Edda Magnason om rollen som Monica Z

Uppdaterad
Publicerad

Hon marinerade sig i Monica Zetterlunds musik men behöll sig själv. Så förvandlade sig popartisten Edda Magnason till jazzikon i den nya filmen.

Långfilmer som målar upp porträtt av kända personer, så kallade biopics, är populära just nu. Snart kommer en ny svensk långfilm som skildrar den ikoniska jazzsångerskan Monica Zetterlund, från telefonistjobbet i Hagfors till det stora genombrottet.

I filmen får man också följa Monica Zetterlunds turbulenta kärleksliv och andra förhållanden, som inte alltid passade ihop med karriären.

Mamman gav henne en skiva

Under castingen för huvudrollen dök popartisten Edda Magnason upp. I dag ser du hennes ansikte på affischerna för filmen ”Monica Z”. Det hade hon aldrig kunnat föreställa sig.

– Två år innan, när jag inte hade någon aning om att det skulle göras en film om Monica, fick jag faktiskt 'Waltz for Debby'-skivan av min mamma, bara sådär apropå. 'Jag tycker att det fattas Monica Zetterlund i dina hörlurar' sa hon.

– Då gick jag i Malmö och lyssnade på de låtarna, och hade ingen aning om att jag två år senare skulle vara i New York och spela in det.

Edda Magnason hade aldrig skådespelat tidigare när hon knep rollen som Monica Zetterlund i danska Per Flys nya långfilm, med manus av Peter Birro.

Musiken ”i symbios med filmen”

Den snart 29-åriga malmöiten har släppt två egna album och uppträtt med piano sedan hon var liten. Det var en stor fördel då hon fick börja sitt filmarbete med att sjunga in ett nyarrangerat soundtrack.

– Det var i symbios med filmen. Vi spelade in på Atlantisstudion där Monica har spelat in. Folk var så fina och berättade små historier om när de hade spelat in, och studioägaren visade mig en portastudio som han hade spelat in musik med hemma hos Monica när hon var äldre.

Vill sjunga på sitt eget sätt

Att sjunga och föra sig som Monica Zetterlund var en utmaning. Särskilt eftersom hela svenska folket har en uppfattning om den verkliga jazzikonen.

Edda Magnason har dykt djupt ner i arkiven, tagit del av aldrig publicerat material och talat med sångerskans vänner. Men till sist kände hon att den bästa metoden var att skapa distans:

– Istället för att tänka att man ska sjunga exakt som henne, kan man mata sig så mycket med henne att man kan sjunga det på sitt eget sätt. Då blir det ännu mer likt, för då förvillas folk och tror att det är på riktigt. Ungefär så har jag jobbat med både rollen och musiken, som ju hänger ihop, säger Magnason.

Ser det som ”en ball grej”

”Monica Z” får premiär sen 13 september. Det är en redan omtalad film, som tävlar om ett pris på Montreals filmfestival. Edda Magnason gestaltar en riktig nationalikon, men håller nerverna i schack.

– Jag har försökt att hålla en lustfylldhet i det. Att inte bli skärrad, utan att hålla det nere på mattan och se det som en ball, kul grej. Då kan man vara ännu mer hundra procent där.

Vill spela Björk eller Miles Davis

Just nu jobbar Edda Magnason på sitt tredje soloalbum, med musik hon brukar beskriva som ”crossover-pop”. Hon räknar med att släppa skivan nästa år. Men den nyfunna filmvärlden, då? Vill hon stanna kvar i den?

– Om rätt sammanhang dök upp skulle jag inte säga nej, tror jag faktiskt.

Finns det någon annan artist som du skulle vilja tolka på film?

– Jag hade kunnat spela Joni Mitchell. Björk hade jag gärna spelat. Jag hade gärna spelat Miles Davis. Haha! Likheten spelar väl ingen roll?

Webbexklusivt:

Missa inte extramaterialet i högerspalten. Där berättar Edda Magnason bland annat om hur man växlar mellan rollen och verkligheten, och hur det var att spela en karaktär i alla lägen – även när de sämre sidorna måste fram.

Reporter: Rebecka Ljung

Foto/klippning: Iman Tahbaz

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.