Plácido Domingo är en av världens mest hyllade operastjärnor. Foto: Dmitry Lovetsky/TT

Efter anklagelserna mot operastjärnan – konserter ställs in

Uppdaterad
Publicerad
Den spanske operastjärnan Plácido Domingo har anklagats för sexuella trakasserier av totalt nio kvinnor. Nu meddelar San Francisco-operan att de mot bakgrund av anklagelserna ställer in en planerad konsert med operasångaren, det rapporterar AP.

Plácido Domingo, chef för Los Angeles-operan och Washington Opera i USA, ska enligt flera vittnesmål ha utsatt kvinnliga kollegor för ovälkomna och upprepade sexuella närmanden. Det framkommer i en granskning som nyhetsbyrån AP har gjort.

I granskningen hävdar nio kvinnor – varav en framträder med namn – att de har blivit sexuellt trakasserade av Domingo, enligt AP. Operastjärnan nekar till anklagelserna som han menar är ”djupt bekymrande, och som de läggs fram, felaktiga”.

Utreder anklagelserna

Under tisdagen uttalade sig Los Angeles-operan på sin hemsida och meddelade att de, med hjälp av externa advokater, kommer att utreda de anklagelser som riktats mot Domingo. ”Det är avgörande att operans anställda känner sig trygga på sin arbetsplats”, skrev de i uttalandet.

San Francisco-operan vidtar också åtgärder och ställer in en planerad konsert med Plácido Domingo i oktober, skriver AP.

Konserter ställs in

Philadelphias orkester har även återkallat en inbjudan om att få ha operastjärnan som gäst under sin öppningskonsert i september. ”Vi vill tillhandahålla en trygg, stöttande, respektfull och lämplig miljö för orkestern och anställda, för artister och kompositörer och för vår publik”, skriver de på Twitter.

Plácido Domingos framträdande på Salzburgfestivalen i Österrike kommer däremot att äga rum som planerat, enligt festivalens arrangör.

– Jag skulle tycka att det var fel och oansvarigt att på en mänsklig nivå fälla några avgöranden eller att basera några beslut på dem i det här läget, säger Hela Rabl-Stadler till nyhetsbyrån AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer