Foto: SVT

Efter branden: Flickorna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna var med i slutarbetet av Helene Billgrens nya utställning.

Arbetet med Helene Billgrens nya utställning fick ett abrupt slut i våras när Grafikens hus i Mariefred brann upp. Nu trycks tavlorna istället på Konsthögskolans grafikverkstad i Stockholm.

– Det är första gången jag är med i hela processen. Jag kände mig lite som en novis i början och visste inte hur jag skulle göra mina original, säger Helene Billgren.

Branden på Grafikens hus

Ovissheten blev till en frihet och nu är det bara några dagar kvar till vernissagen på Wanås konst i Skåne. Utställningen, som fått namnet ”For good and for bad”, är Helene Billgrens första med grafik.

Flickorna tillbaka

Men motiven känns igen: Flickorna, som blivit synonyma med Helene Billgrens konstnärskap, har huvudrollen här också. De är ålderslösa, men i konstant förvandling.

– Det är som jag brukar göra. Flickor som gör saker, alltid ute i naturen i oändligheten. De tittar på saker eller springer till eller från någonting. Jo, några fiskar faktiskt. Det är ett nytt motiv jag har. Så nu är det fiskespö och krokar, säger Helene Billgren.

Gör separata teckningar

Grafik följer en egen logik, inga färgexplosioner här inte. Det har Helene Billgren fått lära sig av sin tryckare Jenny Olsson, lärare vid Konsthögskolan där tavlorna nu trycks.

– Det var länge sedan jag tecknade eftersom jag har hållit på mest med måleri på sistone. Jag kan inte veta hur en tredje färg blir till. Så nu gör jag två separata teckningar som sen läggs ihop.

Utställningen öppnar på lördag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Grafikens hus

Mer i ämnet