24-åringen har erkänt att det började brinna av cigarettfimpen som han kastade på marken utanför Grafikens Hus. Foto: TT

Glödande cigarettfimp förstörde Grafikens hus

Uppdaterad
Publicerad

En kastad fimp orsakade branden på Grafikens hus i Mariefred då värden för miljontals kronor gick upp i rök. Men personen som kastade fimpen och såg lågor flamma upp kommer inte att ställas inför rätta. Det har åklagaren beslutat.

Det har gått tre år sedan Grafikens hus totalförstördes i en brand. Länge utreddes branden som mordbrand, men det var en olyckshändelse som låg bakom eldsvådan, enligt chefsåklagaren Henrik Olin.

”Fick panik när det började brinna”

Branden uppstod i samband med att en 24-årig man och hans två kamrater letade efter något att stjäla i förråden utanför Grafikens hus. När de inte hittade något av värde rökte 24-åringen en cigarett. När den glödande fimpen landade på gruset tog elden plötsligt fyr.

Branden på Grafikens hus

– När han ser att det börjar brinna får han panik och beger sig därifrån i bil utan att larma, säger Henrik Olin.

Inte allmänfarlig vårdslöshet

Att fimpen snabbt blev en utvecklad brand kan ha berott på att det förvarades brandfarliga vätskor i det närliggande förrådet, enligt polisen förundersökning. Brottet hade kunnat rubriceras som grov allmänfarlig vårdslöshet, men bevisningen räcker inte. 24-åringen var inte tillräckligt oaktsam när han slängde fimpen på gruset för att kunna ställas inför rätta. Åklagaren lägger därför ner förundersökningen utan att väcka åtal.

Den stora bevisfrågan har, enligt Henrik Olin, handlat om huruvida det var brottsligt att lämna en eldsvåda utan att larma. En möjlig brottsrubricering hade kunnat vara underlåtenhet att avvärja allmänfara. Men det brottet preskriberas efter två år på grund av den låga straffskalan.

Gåtan om branden löst

Vad känner du när utredningen är över och inget åtal har väckts?

– Det finns ändå en tillfredsställelse i att vi har rett ut vad som hände med Grafikens hus. Strängnäspolisen har verkligen arbetat hårt och gått till botten med detta. Det är också viktigt att kunna skicka ut informationen till Mariefredsborna att det här var ingen anlagd brand, utan en olycka.

Är personerna som misstänktes för branden ångerfulla?

– Absolut, särskilt 24-åringen har verkligen uttryckt ångest över att branden uppstod.

Det finns fortfarande en möjlighet att fallet tas upp i en civilrättslig process. Grafikens hus och Statens fastighetsverk som ägde lokalen kan försöka begära skadestånd för skadorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Grafikens hus

Mer i ämnet