Sveriges Radio och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att kallas till försvarsutskottet. På bilden: Sveriges radios vd Cilla Benkö. Foto: TT

Efter DN:s granskning – SR och MSB kallas till försvarsutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att kallas till försvarsutskottet, skriver Dagens Nyheter. Det efter flera publiceringar där tidningen avslöjat säkerhetsbrister hos public service-bolaget.

I en rad artiklar har Dagens Nyheter granskat Sveriges Radios säkerhetsarbete, där det bland annat framkommer att de anlitat externa konsulter utan säkerhetsprövning för att bygga det digitala systemet för Sveriges nationella varningslarm, Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Arbetet, och detaljerad information om hur man förmedlar ett så kallat digitalt VMA, ska dessutom även lagts upp på en amerikansk molntjänst.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för VMA-systemet och dess utveckling och gick tidigare under onsdagen ut med att man ser allvarligt på de uppgifter som kommit fram i granskningen.

Kallas till Försvarsutskottet

Nu kallar försvarsutskottet Sveriges Radio och MSB för att redovisa hur arbetet med totalförsvarsplaneringen fortskrider samt svara på frågor om de uppgifter som framkommit. Utskottets ordförande, Pål Jonson (M), beskriver de uppgifter som framkommit i granskningarna som mycket allvarliga.

”Sveriges Radio behöver därför se över sina säkerhetsrutiner och redovisa att inga för Sverige känsliga uppgifter har hamnat i fel händer”, skriver Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson och ordförande i försvarsutskottet, i ett sms till Kulturnyheterna.

Sveriges radios vd: Vi kommer infinna oss

Kulturnyheterna har sökt Sveriges radio utan framgång. Men public service-bolagets vd Cilla Benkö uttalade sig under onsdagen i Sveriges radio program Studio ett.

–  Vi kommer så klart att gå till försvarsutskottet och svara på alla frågor och jag har förståelse för att politiker undrar. Den bild jag har från experter på Sveriges radio är att det inte finns några problem med våra säkerhetssystem idag, sade hon.

Vad gäller informationen om VMA-systemet som framkommit i Dagens nyheters granskning menar hon att SR redan besvarat anklagelserna.

– Här har vi varit tydliga mot DN. Det går inte att manipulera VMA, varken i radio eller digitalt och inte heller via utskick till dem som prenumererar på ett VMA från oss. Idag ser systemet helt annorlunda ut, det de beskriver är inte dagens VMA.

– Det är allvarligt tycker jag. Om man försöker ge en bild av att Sveriges radio inte har kontroll över VMA, för det är en extremt viktig funktion i samhället, sade Cilla Benkö.

Här är Dagens Nyheters granskning av Sveriges Radio

Enligt Dagens Nyheter anställde Sveriges Radio flera utländska it-tekniker genom ett externt bolag 2014, utan att först säkerhetspröva dem innan de började arbetet. I över ett år ska teknikerna ha haft tillgång till radions interna nätverk. 

Enligt DN har en av teknikerna tidigare bland annat arbetat för den regimtrogna ryska nyhetskanalen RT och det ryska försvarsdepartementets eget tv-nätverk.

De utländska it-teknikerna ska även fysiskt ha arbetat på Sveriges Radio i Stockholm, som klassas som ett skyddsobjekt. 

Enligt DN ska SR också ha anlitat extern, icke säkerhetsprövad arbetskraft till att bygga upp ett internt, digitalt system för VMA – viktigt meddelande till allmänheten, fram till 2019. Informationen ska ha lagrats på en utländsk molntjänst.

VMA sänds i samband med faror för allmänheten så som bränder, olyckor och gasläckor. Meddelandet ska även varna medborgare för större krissituationer så som kärnkraftsolyckor eller krig. 

Sveriges Radio är en del av det svenska totalförsvaret. P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheter i samband med kris eller krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.