Italienska reaktionerna efter vinsten: ”Total eufori”

Uppdaterad
Publicerad

För första gånger på 30 år står Italien som segrare i Eurovision Song Contest, efter en minst sagt dramatisk omröstning. I Italien firar man nu segern, att en låt på italienska vann och hyllar det kaxiga rockbandet Måneskin.

– De kom som en frisk vind efter det här tunga pandemiåret, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Sent i lördags kväll stod det klart att rockbandet Måneskin vinner Eurovision Song Contest-finalen för Italien, med låten Zitti e Buoni. Detta är landets första seger sedan 1990 och vinsten var, enligt Jennifer Wegerup, minst sagt välkommen.

– Det fanns en stor tro på att Måneskin skulle vinna. I takt med att röstningen blev allt mer spännande blev det nästan hysteriskt i TV-studion och total eufori när de väl hade vunnit.

Trötta på lugna ballader

Något som också uppskattas i Italien är att vinnarlåten framförs helt på italienska. Men varför just Italiens lite udda rocklåt vann tror många beror på något helt annat.

– Här tror många att folk är trötta på fina ballader och kanske är vi också lite arga efter detta svåra och lugna året. Låten är fylld med kaxighet och vrede, och folk vill ha lite rock'n'roll igen, säger Jennifer Wegerup.

Se intervjun med SVT:s Italienkorrespondent här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.