Foto: Jessica Gow/TT arkiv

Efter förvirringen: Filmstaden bekräftar stängning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Filmstaden att de stänger sina biografer, då beskedet om en gräns på åtta personer för sammankomster kom. Sen följde förvirring: Undantaget för sittande publik skulle fortfarande kunna gälla och det är upp till länsstyrelserna att bestämma.

Men nu bekräftar Filmstaden för Kulturnyheterna att den planerade stängningen blir av.

Stängningen kommer att gälla som planerat mellan 24 november – 22 december, det beslutade Filmstaden på onsdagsmorgonen, berättar Helena Eklund, commercial director.

– Vi har tagit beslut här på morgonen. Vi beslutar att stänga. Det var ett antal politiker som tryckte på åttapersonersgränsen i går. Med den samlade inputen har vi fattat det här beslutet, säger hon.

Förvirrad måndag

I samband med det initiala beskedet i måndags sade statsepidemiolog Anders Tegnell att biograferna inte nödvändigtvis behöver stänga i en intervju i P1:s Studio ett.

Sen följde förvirring: Undantaget för sittande publik skulle fortfarande kunna gälla och det är upp till länsstyrelserna att bestämma. Folkhälsomyndigheten hänvisade till politiker som menade att beslutet skulle vara ”normerande”.

Men nu står det alltså klart att Sveriges största filmkedja stänger tillfälligt. Den näst största kedjan, Svenska Bio med biografer på 33 orter håller öppet för en publik på åtta personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.