Biokedjan Cineworld kan stänga över 600 biografer när Bond skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen James Bond på bio i höst. Biografer i USA och Storbritannien hotas av stängning på grund av filmtorkan.

”Vi kan bekräfta att vi överväger att stänga vissa biografer”, skriver kedjan Cineworld i ett uttalande.

Fredagen den 2 oktober kom beskedet att den nya James Bond-filmen No time to die ännu en gång skjuts upp på grund av coronapandemin.

Beskedet möttes med allt annat än glädje av de redan pressade biografägarna och Variety skriver att Cineworld som en konsekvens stänger alla 543 biografer i USA som tillhör kedjan Regal, den näst största biografkedjan i landet. I Storbritannien och Irland är Cineworld den största kedjan och där skriver The Sunday Times att bolagets 128 biografer kan stänga redan den här veckan, vilket hotar 5 500 arbetstillfällen.

”Vi kan bekräfta att vi överväger att stänga vissa biografer”, skriver kedjan Cineworld i ett uttalande.

Tenet – en besvikelse

Ägarna ska enligt Variety ha skrivit ett brev till premiärminister Boris Johnson och kulturminister Oliver Doden, där de beskriver en biomarknad som blir omöjlig när de stora filmbolagen drar tillbaka sina storfilmer.

Kedjan öppnade sina brittiska biografer den sista juli inför premiären av Tenet. När den filmen inte blev den framgång branschen hoppats på flyttade flera filmbolag på kommande premiärer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.