Ur Tenet av Christopher Nolan. Foto: Warner Bros/AP/TT

Första Hollywoodpremiären sedan i mars

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemins början har den internationella biomarknaden haft ögonen på två storfilmer som skulle locka tillbaka publiken till biograferna: Mulan och Tenet. Efter att Disney valt att ge Mulan digital premiär istället står Tenet ensam kvar på storfilmstablån.

I Sverige smygöppnade biograferna runt midsommar och filmer som Berts dagbok och amerikanska mellanbudgetfilmen Unhinged har haft premiär under sommaren.

Mycket tyder dock på att biografen inte längre kommer att vara självklar som första visningsfönster. Under pandemin har flera filmer fått digital premiär i stället och biografkedjor och filmbolag har ingått nya avtal som kan förändra biografens ställning på filmmarknaden.

Höga förväntningar på Tenet

Många i branschen sätter sitt hopp till att Christopher Nolans storfilm Tenet ska rädda filmåret för en krisande biobransch. På grund av pandemin får nu Tenet premiär i Europa innan den går upp på biograferna i USA. Den amerikanska premiären är satt till den tredje september.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.