Efter att ha levt under mordhot i snart femton år fick journalisten och historikern Henrik Arnstad ännu ett aggressivt röstmeddelande på sin telefon. Ett meddelande som skulle komma till att klassas som olaga hot enligt åklagare.
Senare får Arnstad ett brev där en 70-åring ber om ursäkt för röstmeddelandet och för första gången i Henrik Arnstads karriär väcks åtal, efter att journalisten anmält hoten över hundra gånger.
– Jag tycker det är oerhört glädjande. Jag hoppas att detta är början på en ny inställning hos rättsjouren och myndigheter och att man börjar ta den här enorma hotindustrin som existerar mot journalister på allvar, säger Henrik Arnstad och fortsätter:
– En tredjedel av alla journalister som jobbar i Sverige lever under hot. 70 procent utsätts för trakasserier och det här är ju ett enormt hot mot demokratin.
Hoten vardag för journalister
Brevet som Henrik Arnstad fick av mannen kunde juridiskt sett klassas som ett erkännande och man kunde därför efter flera turer åtala 70-åringen. Men detta är ett av få fall då polisen agerat mot hoten, menar Henrik Arnstad.
– Förhoppningsvis skickar det här ut sen signal till Sveriges publicister att: nu är det dags att börja polisanmäla igen. För polisen och åklagarmyndigheten börjar ta det här på allvar, säger Henrik Arnstad.
SVT har sökt polisen för en kommentar.