Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om planerna på att göra om Globen till padelhall. Andreas Sand, vd Stockholm Live, berättar i klippet. Foto: TT

Sveriges livearenor fylls av trendsporten padel

Publicerad

Landets arenor befinner sig i ett akut och desperat läge. Det larmar arenabolag i Stockholm, Göteborg och Malmö om i ett öppet brev till regeringen. I väntan på bättre tider har konsertlokalerna istället öppnat för trendsporten padel. Globen är senast i raden.

Sedan i mars står flera arenor tomma på grund av coronarestriktioner. Arenabolagen har fått stöd av regeringen för att klara krisen, men bara fram till årsskiftet. Stockholm Live som driver Globen kräver, tillsammans med Got event och Malmö arena, ytterligare stöd för att klara krisen.

– Evenemangsbranschen var en av de första branscherna som fick stänga igen, och vi är en av de sista branscherna som kommer att öppna när den här krisen är över. Det är en allvarlig situation för oss, säger Andreas Sand, vd Stockholm Live.

Padel – en provisorisk lösning

Som provisorisk lösning har flera arenor öppnat sina lokaler för den populära sporten padel, en blandning mellan squash och tennis. Sporten är populär i Sydamerika o

Och Spanien och har de senaste åren växt explosionsartat i Sverige. I dag den runt en halv miljon utövare runt om i landet.  

- Det har inte varit så många bokningsförfrågningar för Globen sedan i mars. Det är inte så många som vill hyra en arena med 14 000 sittplatser. Vi ser jättemycket framemot att kunna få ta emot besökare och padelentusiaster, säger Andreas Sand.

Ersätter Pet Shop Boys

Under hösten skulle artister som Pet Shop Boys och System of a Down spelat i Globen, men från och med 1 november blir det istället det nybildade företaget Globen Padel som hyr arenan.

Totalt kommer 14 banor att byggas. Enligt Andreas Sand är padel en bra lösning, men täcker ändå inte upp för de runt 300 evenemang som inte blir av.

– Vi gör ju stora förluster varje månad, men vi är långsiktiga i vår verksamhet och bestämda att ta oss igenom den här krisen, säger Andreas Sand.

Amanda Lind: Vill öppna så snart det är möjligt

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) skriver till Kulturnyheterna att hon vill vara tydlig med att regeringen vill och planerar för att öppna för mer publik så snart det är möjligt.

– Arenorna är nödvändiga för möjligheten att genomföra större idrotts- och kulturevenemang i Sverige och därför har det varit viktigt för oss att de kan ta del av de omfattande stödåtgärder som regeringen tagit fram för att skydda näringsliv och företagande. Systemet med korttidspermitteringar har varit och är viktigt för många aktörer, skriver Amanda Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer