• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

På många arenor runt om i landet är läktarna tomma på folk. Foto: Jessica Gow/TT

Akut läge för landets arenor

Uppdaterad
Publicerad

Läget är akut för arenabolagen i Sveriges tre största städer, som förlorar sitt stöd vid årsskiftet. Det skriver Stockholm Live, Got event och Malmö arena i ett öppet brev till näringsminister Ibrahim Baylan och kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Sedan i mars har evenemangsbolagen inte kunna bedriva sin verksamhet, på grund av pandemin. Sedan dess har de fått stöd för att klara krisen, men dessa stöd tar slut vid årsskiftet. Nu kräver Stockholm Live, Got event och Malmö arena i ett öppet brev att få besked om ett förlängt permitteringsstöd, samt att de ska kunna ta del av det riktade stödet till kultur- och idrottssektorn.

– Vi kommer inte att klara hela året om det inte finns fortsatta stöd. Vi har ett ansvar som stora arrangörer att lyfta fram detta tydligt, även för de mindre aktörerna, säger Lotta Nibell, vd på Got event.

Vill vara med i planeringen

Dessutom kräver de tre bolagen att regeringen ska ge ett tydligt uppdrag till Folkhälsomyndigheten att tillsammans med branschrepresentanter ta fram en långsiktig plan för ett successivt öppnande.

– Vi vill ha en långsiktig plan, för i den här branschen behöver vi 6 till 18 månaders planering. Det måste finnas tankar kring hur ett öppnande ska se ut. Att sitta och jobba med en månad i taget går inte hur länge som helst. Vi vill göra vår röst hörd, säger Lotta Nibell.

Påverkar näringslivet

I det öppna brevet skriver de tre arenabolagen att det finns en risk att den dagen då allt öppnar upp igen så finns det inte kvar något aktör med erfarenhet och kompetens för att driva arenor och göra stora evemenang. Något som skulle kunna påverka stora delar av näringsbranschen, menar Lotta Nibell.

– Tittar vi i Göteborg så är besöksnäringen en basnäring sedan många år tillbaka. Vi sysselsätter många unga och nya göteborgare som får sitt första jobb. De hamnar ännu längre bort från arbetsmarknaden nu och vi är beroende av att ha dem när vi kommer igång igen.

Även andra bolag som jobbar mot de stora arenorna är i kris. I går rapporterade Dagens Nyheter att ett flertal anställda hos livearrangören Live Nation blivit uppsagda de senaste veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer