Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adlibris pr-chef Elias Vieglins Foto: TT/Adlibris

Efter kritiken: Adlibris backar om krav på extern distributör

Publicerad

Nätbokhandeln Adlibris meddelade i somras att alla förlag som vill sälja böcker via dem behöver ha en extern distributör. Efter hård kritik backar man nu från kravet.

– Inga förlag kommer att plockas bort från vår hemsida, säger Adlibris PR-chef Elias Vieglin.

Adlibris skickade under sommaren ut ett mejl där de meddelade att alla som vill sälja sina böcker via dem kommer att behöva ha en extern distributör.

”Om ni väljer att inte ingå avtal med en distributör så kommer vårt samarbete att upphöra, vilket innebär att era böcker inte längre kommer vara tillgängliga på vår hemsida från och med 1/9 2021.”, skrev Adlibris i sitt mejl till förlagen. Nu backar företaget efter omfattande kritik.

– Vi skickade ut det här mejlet för två månader sedan. Över hälften har inte svarat så vi har inte inlett någon dialog med dem. Därför måste vi vara mer inlyssnande, säger Elias Vieglins, PR-chef för Adlibris till Kulturnyheterna.

”Vi måste inleda en dialog”

Kravet på en extern distributör kritiserades från flera håll då det kan innebära en omöjlig kostnad för de mindre förlagen. Enligt kritikerna kan kravet leda till att tillgängligheten för exempelvis samisk litteratur hotas och att de som arbetar på landets bibliotek får göra det jobb som Adlibris tidigare gjort.

– Vi kommer absolut inte att plocka bort några som helst förlag från vår hemsida, utan vi måste inleda en dialog med respektive förlag om hur vi kan förbättra distributionen, säger Elias Vieglins.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer