Nina Kraviz har avbokats från två festivaler efter anklagelser om att stötta Putin. Foto: SVT

Kritiserats för att stötta Putin – nu svarar technostjärnan

Uppdaterad
Publicerad

En av Rysslands största musikexporter, techno-dj:n Nina Kraviz har kritiserats för att stötta Putin vilket fått distributören Clone Records att avsluta samarbetet med henne. Nu bryter stjärnan tystnaden.

I ett inlägg på Instagram kommenterar techno-stjärnan för första gången det som sker i Ukraina:  

”Som människa, musiker och artist är jag djupt berörd av det som händer i världen. Det är skrämmande hur mitt lands relationer till Ukraina har blivit. Jag är emot alla former av våld. Jag ber för fred. Det smärtar mig att se oskyldiga människor lida.”

Hon skriver vidare att hon aldrig har stöttat eller varit involverad i något parti och att hon därför inte velat uttala sig kring det i sociala medier. Hon kommenterar även hur de senaste månadernas reaktioner av ”hat och lögner” har påverkat henne. 

Skivbolag avslutar samarbete

Uttalandet kommer efter att hon kritiserats för att inte tagit avstånd från president Putin och hemlandets invasion av Ukraina. Kraviz har dessutom tidigare gjort uttalanden på sina sociala plattformar som tyder på sympati för Putin.  

Nyligen meddelade den nederländska distributören Clone Records att man avslutar allt samarbetet med Kraviz och hennes skivbolag Trip Records med hänvisning till hennes tystnad:

”Naturligtvis är hon fri att vara tyst, men som affärspartner vill vi veta vad som händer och vilken position hon tar.  

Uppträder i Stockholm 

Techno-dj:n Nina Kraviz är en av Rysslands största musikexporter och har närmre två miljoner följare på Instagram.

I sommar är hon en av akterna på musikfestivalen Lollapalooza i Stockholm. Kulturnyheterna har sökt festivalen om hur de ställer sig till det som händer kring henne nu, men utan resultat.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.