Blizzard-chefen J. Allen Brack avgår efter kritiken från anställda på spelföretaget. Foto: TT

Efter kritiken – flera chefer på spelbolaget avgår

Uppdaterad
Publicerad

Speljätten Activision Blizzard har kritiserats i ett öppet brev av 800 anställda. Företaget anklagas för att diskriminera medarbetare på grund av kön och hudfärg. Även en stämningsansökan har inlämnats. Nu avgår Blizzards högste chef, J. Allen Brack, och HR-chefen, Jesse Meschuk.

Det kritiserade spelföretaget, som är en sammanslagning av speljättarna Activision och Blizzard, står bakom spel som World of warcraft, Call of duty och Overwatch. De senaste veckorna har kritiken mot kulturen på företaget varit massiv.

Efter en två år lång utredning av Kaliforniens statliga byrå för rättvisa anställningsvillkor, med vittnesmål om hur kvinnor och minoritetsgrupper på Activision Blizzard har fått sämre lön, villkor och utsatts för trakasserier, lämnades en stämningsansökan mot företaget in för två veckor sedan.

Det har även hållits protester utanför spelföretagets huvudkontor i Kalifornien och ett öppet brev, underskrivet av över 800 medarbetare på Activision Blizzard, med krav på förändringar har publicerats.

Chefer avgår

Nu avgår Blizzard-grenens högste chef, J. Allen Brack. Activision Blizzard skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att han ersätts av två personer, Jen Oneal and Mike Ybarra. De två ska enligt pressmeddelandet arbeta för att återfå förtroendet bland de anställda och bygga den ”säkraste och mest välkomnande arbetsplatsen för kvinnor, alla könstillhörigheter, etniciteter, sexualiteter och bakgrunder”.

Även Blizzards HR-chef Jesse Meschuk avgår efter en granskning av undersökningsföretaget Axios som visar att flera anställda riktat kritik mot just HR-avdelningarna. Bland annat ska anmälningar ha tonats ned och bortförklarats med att det rört sig om skämt och anställda ska ha varnats för att ta striden mot inflytelserika personer inom företaget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.