Produktionen bakom den amerikanska tv-serien The Simpsons meddelar att vita personer inte kommer att göra röster åt karaktärer i tv-serien som har en annan etnisk bakgrund Foto: AP

Simpsons: Vita skådespelare slutar göra röster åt icke-vita karaktärer

Uppdaterad
Publicerad

Röster från vita personer kommer inte längre användas för att spela personer med olika etniska bakgrunder i den amerikanska tv-serien The Simpsons, rapporterar BBC.

Beskedet kommer i samband med att massiva demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA.

Produktionen bakom den amerikanska tv-serien The Simpsons meddelar att vita personer inte kommer att göra röster åt karaktärer i tv-serien som har en annan etnisk bakgrund, rapporterar BBC.

“The Simpsons kommer inte längre ha vita skådespelare som gör röster åt icke-vita karaktärer”, uppger produktionen.

Beskedet kommer i samband med att demonstrationen Black lives matter har ägt rum i USA och spridits världen över.

Spelade ”Apu”

Redan tidigare i år meddelade skådespelaren Hank Azaria att han slutar göra rösten åt karaktären Apu. Det var en roll som han spelat sedan tv-seriens start år 1990.  I flera år har kritik riktats mot produktionen över rösten bakom den indisk-amerikanske rollfiguren.

-  Vi har alla tagit det här beslutet gemensamt. Vi alla var överens om det. Vi alla känner att det här är det rätta, sa Hank Azaria i januari i samband med beskedet. 

Fox Network som ligger bakom The Simpsons har inte meddelat om bland annat Apus karaktär kommer att fortsätta i serien. 

Andra skådespelare slutar

Även andra skådespelare har dragit sig ur efter kritik mot produktioner för att inte använda röster från personer med en annan etnisk bakgrund. I den amerikanska serien The Family Guy har Mike Henry, som ligger bakom rösten för karaktären Cleveland Brown meddelat att han också slutar. Mike Henry låg bakom Cleveland Browns röst under 20 år.  

Även Kristen Bell som spelar ligger bakom Mollys röst i tv-serien Central Park meddelar även hon att hon slutar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.