KD överväger att bojkotta SR

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna kräver ett möte med Sveriges Radio, efter den kritiserade översättningen av partiledaren Ebba Buschs citat. Men SR tänker inte gå partiet till mötes. Nu överväger KD att bojkotta SR:s partiledarutfrågningar.

I Sveriges radios arabisk-, kurdisk- och somalisktalande nyhetssändningar förra veckan, ändrades ett citat av Kristdemokraternas Ebba Busch. Partiledarens ursprungliga uttalande efter påskupploppen löd: 

”Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?” I Radio Swedens sändning byttes “islamister” ut mot “muslimer” och i en bildtext på kanalens sajt stod: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

Kristdemokraterna har, enligt ett uttalande från partisekreteraren Peter Kullgren till sajten Doku, krävt ett möte med ledningen på Sveriges radio. 

Något sådant möte kommer dock inte att bli av. Det säger Gaby Katz, som är redaktionschef på Ekot Radio Sweden. 

– Vi kommer att hålla det här redaktionellt, vi har ett redaktionellt arbete att göra nu med att säkra våra rutiner och utreda hur det här har kunnat hända, säger hon. 

Överväger medverkan på partiledarnivå

Partisekreterare Peter Kullgren skriver på sin officiella Facebooksida att KD fortsatt kräver ett möte med SR. Annars kommer partiet att överväga en bojkott av företagets valprogram.

”Om SR inte vill föra denna dialog med oss, så måste vi av naturliga skäl överväga vår medverkan på partiledarnivå vid Sveriges Radios valintervjuer”, skriver han.

Felet har enligt Dagens Nyheter anmälts till Medieombudsmannen. Men enligt medieombudsmannen Caspar Opitz måste Ebba Busch själv upprätta en anmälan, för att den ska tas vidare.

– Vi prövar bara fall där man är personligen berörd av en publicering. Det är mycket ovanligt att en partiledare gör en sådan anmälan. Jag har inte varit med om det under min tid som medieombudsman, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.