I klippet hör du Gaby Katz, redaktionschef på Radio Sweden om vad som gick fel. Foto: TT, John Kassman

KD kräver möte med SR – ändrade Buschs citat

Uppdaterad
Publicerad

Efter felaktigt återgivna citat av KD-ledaren Ebba Busch efter påskupploppen kräver nu partiet ett möte med Sveriges Radios ledning.

– De sprider ju rena lögner, rasar partisekreteraren.

Efter påskupploppen uttalade sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch om alla de skadade poliserna och ställde i en Ekointervju den retoriska frågan: ”Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”

I en nyhetsartikel från Sveriges Radios arabiska redaktion översattes dock ”islamister” till ”muslimer”, något som Dagens Nyheter först uppmärksammade. Nu avslöjar sajten Doku att också SR:s somaliska redaktion förvanskat Buschs uttalande – och vridit till citatet ytterligare. I en bildtext vid ett porträtt av Busch står det: ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer.”

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger till Doku att SR:s redaktioner sprider rena lögner och i kanaler där det är svårast att upptäcka.

– Det faktum att det skett i både de arabiska och somaliska sändningarna talar för att det är satt i system. Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap.

I ett skriftligt svar till Doku beklagar SR:s redaktionschef Gaby Katz det inträffade.

”Det är väldigt tråkigt att det har blivit fel, och därför bra att det påpekas så att vi också kan rätta felen och att detta också når ut – vi är nu tydliga att rättelser gjorts i de aktuella publiceringar där vi ändrar. Vi säkrar också att det inte finns något liknande i andra publiceringar kring detta. Vi vill ingenting annat än att rapporteringen ska vara korrekt och riktig”.

Även Klas Wolf-Watz, chef och ansvarig utgivare vid Ekot, understryker att det blivit fel. I en intervju i Studio ett i P1 berättar han att man nu tittar igenom vad som hänt för att försäkra sig om att det inte sker igen.

– Vi håller på att titta igenom det här och pratar med de som gjort publiceringarna. Det har inte funnits intentioner att det ska ha blivit felaktigt. Det är tydligt att det har skett misstag. Uppenbarligen en del under stress. Kanske är det så att vi behöver titta över en del rutiner, säger han i programmet och fortsätter:

– Man reder ut vad som har hänt, sen försöker man identifiera svagheter i processen så att vi kan vara bättre rustade nästa gång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varför sköt man inte skarpt?” – hör Ebba Busch (KD) om upploppen under påskhelgen i Ekots lördagsintervju. Uttalandet har fått Morgan Johansson (S) att reagera. Foto: Pontus Lundahl/TT/Paul Wennerholm/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.