En konceptbild av det nya verket ”Nine Towers”. Till höger Antony Gormleys 18 meter höga torn, som skapade en åtta år lång juridisk konflikt med Ulf Lundell. Foto: Kivik Art Center/TT

Efter Lundell-konflikten: Kivik Art Centre tar nya tag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den infekterade konflikten mellan Ulf Lundell och Kivik Art Centres 18 meter höga konstverk avslutades i våras kan det skånska konstcentret gå vidare. Nu tar man nya tag – med ett nytt torn. Denna gång i betydligt mindre skala, när det minimalistiska, fem meter höga konstverket ”Nine Towers” växer fram på Österlen i sommar.

Efter åtta år av juridiska tvister och överklaganden i en lång rad instanser fick Kivik Art Centre i februari slutgiltigt rätt i kampen med Ulf Lundell om det 18 meter höga tornet på Österlen. (Antony Gormleys konstverk ”Sculpture for an objective experience of architecture”) Lundell, som bor i närheten, upplevde tornet som störande och fult, och har försökt överklaga bygglovet..

LÄS MER: Ulf Lundell förlorar striden om konsttornet

I och med det slutgiltiga beslutet från Mark- och miljööverdomstolen kan den skånska konstparken gå vidare, ett besked som tagits emot med stor lättnad på Kivik Art Centre.

– Det känns otroligt bra. Nu kan vi äntligen få koncentrera oss på konst igen – de senaste åren har allt vi gjort hamnat i skuggan av juridiken, säger Susan Bolgar, projektkordinator på Kivik Art Centre, till Kulturnyheterna.

Den 22 juni tas därför det första spadtaget till Art Centres första nya verk sedan konflikten tog sin början: Den minimalistiska konstnären Sol LeWitts verk ”Nine Towers (for Jene)”. Konstverket blir det första någonsin av den berömde amerikanske konstnären som placeras i Skandinavien. LeWitt gick bort 2007, men hans verk har fortsatt att resas världen över då konstnären lämnade detaljerade instruktioner.

– Det har aldrig uppförts tidigare, men vi har handboken med extremt detaljerade instruktioner och rättigheterna, förklarar Susan Bolgar.

Besökarna gjorde verket möjligt

”Nine Towers” består av nio stycken fem meter höga pelare, byggda av 4000 vita cementblock. Den utdragna konflikten med Ulf Lundell till trots är Kivik Art Centre inte oroade över att resa ett nytt torn i hjärtat av Österlen.

– Vi hoppas verkligen att det inte blir några nya konflikter. Vi har redan bygglov, det går inte längre att överklaga, och rättsläget är klart och tydligt, säger Susan Bolgar.

Hur har konflikten kring era konstverk påverkat verksamheten?

– Det har varit besvärligt, flera sponsorer har dragit sig ut under tiden, så det här året kommer bli riktigt tufft ekonomiskt. Men LeWitt-skulpturen hade vi löst tidigare: Vi har haft en kampanj i flera år där vi bett folk att köpa stenar till verket – och eftersom 530 personer gjort det blir det här nu möjligt.  

Första spadtaget till ”Nine Towers” tas torsdagen den 22 juni. Konstverket kommer sedan att färdigställas under sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.