Bilden är ett montage. Foto: Eva Eliasson

Ulf Lundell förlorar striden om konsttornet

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Ulf Lundell förlorar striden om det nära 18 meter höga konsttornet nära hans hem på Österlen. Mark- och miljööverdomstolen har fastställt kommunens bygglov för sju konstverk på Lilla Stenshuvud i Simrishamn.

Målet har varit en följetong i rättsliga instanser i flera år. Kivik Art Centre uppförde de första konstverken 2008 på Lilla Stenshuvud strax söder om Kivik. Dessa har sedan kompletterats med fem andra konstverk.

Artisten kände sig övervakad

Det 18 meter höga konsttornet nära Ulf Lundells hem har inte fallit artisten i smaken. I ett anförande till domstolen har han sagt att han upplever konstverket som ett vakttorn, från vilket man kan övervaka hans fastighet. Han har också ifrågasatt om byggnaderna integrerats i natur- och kulturmiljön i området på ett godtagbart sätt.

Kan inte överklagas

Dagens beslut i Mark- och miljööverdomstolen kan inte överklagas. Domstolen anser inte att konstverken innebär sådan skada på landskapsbilden eller olägenhet för omgivningen att dessa inte kan tillåtas. Tidigare har bygglovet för konstverken överklagats av Länsstyrelsen som ansett att konstverken varit störande för landskapsbilden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer