Foto: DR

Efter mediekritiken: Bornholms borgmästare avbryter semestern

Publicerad

För en dryg vecka sedan gick den danska kommunen Bornholm ut med att man beslutat att införa så kallad spärrtid även för medier inför kommunvalet i höst, vilket väckte kritik.

Nu uttalar sig kommunens borgmästare.

Tre månader innan kommunvalet skulle man ”skruva ner öppenheten” enligt ett pressmeddelande.

Det handlade om så kallad spärrtid, som ibland införs före val för att förebygga att det uppstår tvivel kring danska kommunanställdas partineutralitet. Men det brukar inte omfatta medier, och varar vanligtvis i runt två veckor före valdagen, skriver tidningen Journalisten.

– Vi tycker att det är en jättedålig idé. Vi hoppas att kommunfullmäktige i Bornholm beslutar att säga att det inte ska införas när man ska ta ställning till förslaget i augusti, sa Allan Boye Thulstrup på danska journalistförbundet till Kulturnyheterna i samband med pressmeddelandet.

”Större medietryck”

Nu har Bornholms borgmästare fått avbryta sin semester för att förklara sig, skriver Danmarks Radio, DR.

– Först och främst tar vi bort det förhatliga ordet ”spärrtid” och ändrar till ”riktlinjer”, sa Thomas Thors (S) under en presskonferens.

Thomas Thors menar att den ”intensiva bevakningen” kring Bornholm gjort det nödvändigt att skydda kommunens medarbetare.

Kommunen har en tidning samt en DR-kanal och TV2.

– Herlev kommun har inte sin egen radiostation eller tv-station. Medarbetarna i Bornholms kommun är utsatta för ett större medietryck än i en genomsnittlig dansk kommun. Därför är det nödvändigt att lägga begränsningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.