Metoo-rörelsen leder nu till kritik mot flera svenska medier och kulturinstitutioner. Foto: TT

Efter metoo: DO-kritik mot svenska medier och kulturinstitutioner

Publicerad

I spåren av höstens Metoo-rörelse inledde Diskrimineringsombudsmannen (DO) en tillsyn av en lång rad företag inom kultur och media. Nu är 24 ärenden klara, och i 19 av fallen riktar DO kritik mot bristande rutiner för att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Bland medierna som kritiseras finns bland andra Expressen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Mittmedia och Sveriges Radio. Det visar en sammanställning från nyhetsbyrån Siren.

Enligt DO har medieföretagen inte uppfyllt de krav som finns i diskrimineringslagen på arbetsgivare om att ha tillräckliga rutiner för att sexuella trakasserier och repressalier på arbetsplatsen.

Flera stora kulturinstitutioner får liknande kritik, däribland Dramaten, Stockholms stadsteater, Kungliga Operan, Uppsala stadsteater, Malmöoperan och Göteborgsoperan.

Otillräckliga rutiner

För att uppfylla DO:s krav måste det finnas tillräckliga rutiner för hur arbetsgivaren ska agera om sexuella trakasserier eller repressalier påstås ha inträffat, vem den utsatte ska vända sig till och vem som ansvarar för att händelsen utreds. I majoriteten av fallen finns rutiner mot trakasserier på plats, men företagen underkänns ändå eftersom dessa inte uppfyllt samtliga krav på ett tillfredställande sätt.

TV4, SVT, Norrbottens Media, MTG, TV4 och Bonnier Broadcasting är de enda av de granskade företagen som uppfyller alla kraven, enligt DO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.