Loreen är en av artisterna som kommer uppträda på Emma Knyckares mansfria festival Statement. Foto: TT

DO granskar mansfri festival

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen har beslutat att inleda en tillsyn mot musikfestivalen Statement festival. Myndigheten vill att arrangören yttrar sig om vilka som får delta och vilka undantag som finns, skriver de i ett pressmeddelande.

Som en reaktion på förra sommarens stora antal sexuella trakasserier och övergrepp på landets musikfestivaler drog komikern Emma Knyckare igång ett initiativ om en musikfestival helt utan män, varken i publiken eller på scenen. 

I september 2017, efter en uppmärksammad gräsrotskampanj stod det klart att festivalen skulle bli av. Den 31 augusti drar festivalen igång på Bananpiren i Göteborg, med artister så som Ionnalee, Loreen och Frida Hyvönen som bokade artister.

Men efter anmälningar och omvärldsbevakning inleder Diskrimineringsombudsmannen en tillsyn av festivalen för att få svar på vilka som egentligen kan delta – samt vilka undantag som finns, skriver DO i ett pressmeddelande.

Ställer frågor till arrangörerna

I DO:s beslut om tillsyn ställer myndigheten ett antal frågor till festivalen. Däribland ber de arrangörerna definiera sina formuleringar rörande bland annat ”cis-män”. Det vill säga, det begrepp som syftar på en person vars juridiska och biologiska kön överensstämmer med hens könsidentitet.

En annan fråga som DO vill ha svar på är:

”Kan alla, oavsett kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck, köpa biljett till festivalen från föreningen?”.

I ett sms till Kulturnyheterna skriver Emma Knyckare att de ”fått info om en granskning och kommer att bemöta frågorna som DO har”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet