Frida Hyvönen och till höger Bananpiren där festivalen kommer att äga rum. Foto: TT/TT

DO hinner inte granska mansfria festivalen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag den här veckan drar musikfestivalen Statement igång i Göteborg. Efter att flera personer anmält festivalen för diskriminering av män inledde Diskrimineringsombudsmannen en tillsyn för att få svar på vilka som får delta. Nu meddelar DO att de inte hinner ge något besked innan festivalen.

Det var i somras som DO beslutade att granska festivalen och skickade en begäran om yttrande till föreningen Statement. Enligt Diskrimineringsombudsmannens presstalesperson Clas Lundstedt har totalt sju personer anmält festivalen för diskriminering och anmälarna är privatpersoner.

– Vi har inte börjat med själva granskningen än. Vi kan inte säga något om sakförhållandena eftersom vi inte har hunnit titta på det än, säger han.

Anmälare ville se Frida Hyvönen

I yttrandet skriver arrangörerna bland annat att:

”Vår målgrupp upplever att de sexuella övergrepp som begås av cis-män under festivaler begränsar deras frihet och hindrar dem att ta del av kulturutbudet samt att delta på samma villkor som cis-män.”

En av anmälningarna handlar om att anmälaren ville se artisten Frida Hyvönen. Arrangörerna svarar att det finns andra spelningar med artisten där han är välkommen.

På frågan från DO om de kommer att vidta några åtgärder med anledning av anmälningarna meddelar föreningen att de inte har några sådana planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet