Ännu ett stjärnskott till festivalen Foto: TT

Ytterligare stjärnskott till mansfria festivalen

Publicerad

Den mansfria festivalen Statement på Bananpiren i Göteborg kommer att gästas av ytterligare en artist – ionnelee, även känd från Iamamiwhoami. Tillsammans med flera välkända artister kommer hon att uppträda under sommarens festival.

Ionnelee släppte nyligen skivan ”Everyone afarid to be forgotten” och är också aktuell med en världsturné finansierad av en kickstarterkampanj.

Andra artister som kommer att gästa sommarens festival är bland annat Frida Hyvönen, Joy, Maxida Märak och Beatrice Eli.

Startade insamling

Det var under 2017 som komikern Emma Knyckare skrev ett inlägg på Twitter om en mansfri festival, efter att flera väldtäkter uppmärksammats på Bråvalla-festivalen:

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”.

Därefter kom responsen snabbt och många jublade och hörde av sig för att hjälpa till med festivalen samtidigt som andra menade att det var olämpligt eller olagligt, att ha en festival där cis-män inte är välkomna.

Men efter en insamling blir festivalen av och pågår mellan 31 augusti till 1 september på Bananpiren i Göteborg.

”Tillsammans gör vi nu ett tydligt statement mot sexuella övergrepp genom att skapa en frizon för oss kvinnor, icke-binära och transpersoner som vill kunna gå på festival och SAMTIDIGT känna oss trygga. Det tycker inte vi är för mycket att begära!”, framgår det på festivalens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.