Emma Knyckare på Bananpiren i Göteborg Foto: Adam Ihse/TT

Idag invigs Statement festival i Göteborg – Emma Knyckare: ”Ett historiskt ögonblick”

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren skrev komikern Emma Knyckare i ett twitterinlägg att hon skulle starta en festival bara för ickemän, för att markera mot sexuella trakasserier. Det blev snabbt en världsnyhet. Idag drar festivalen igång, göteborgskt nog på Bananpiren. ”Bananpiren ser ut som en penis på kartan, här ska vi dansa!” säger Emma Knyckare till Kulturnyheterna.

– Om man kollar på google maps så är hela piren formad som en penis, här ska vi stå och dansa! 

Emma Knyckare ska snart möta en förväntansfull publik och inviga sin första festival. Men dessförinnan ska hon intervjuas av nationella och internationella journalister (med rätt könsidentitet) som kommit hit för att bevaka festivalen dit inga cis-män (se faktaruta nedan) är välkomna.

Mansfri festival

Fick nog av övergreppen på festivaler

Emma Knyckares idé började med ett twitterinlägg, som Kulturnyheterna var först att rapportera om. Bakgrunden var att så många festivaler haft stora problem med sexuella trakasserier och övergrepp.

– Jag skrev ”Vad sägs om att vi har en asfet festival dit bara icke-män är välkomna tills alla män har lärt sig hur man beter sig?” Det skrev jag efter att jag druckit ett glas vin och tittat på nyheterna, jag tänkte nog inte alls att det skulle bli en festival och framför allt inte att jag skulle jobba med den!

Sedan exploderade det. BBC, New York Times och många andra medier ville intervjua henne och festivalrävar och artister ville hjälpa henne ro projektet i land. 

– I början tror jag att festivalen fick så stor uppmärksamhet för att så många hade fått nog och kände att vi måste göra något åt problemen med sexuellt våld – det är för mycket liksom.

Sju DO-anmälningar och kritik

Festivalen har fått kritik för att diskriminera män, och sju personer har anmält den till diskrimineringsombudsmannen (DO). DO har dock inte hunnit utreda frågan innan festivalen drar igång. 

– Den kritiken att det är diskriminering är en fråga för DO. Om det är diskriminering eller inte, det kan inte jag svara på, säger Emma Knyckare.

Men vad tycker du själv? 

– Om det hör av sig någon man till mig och säger att det här är diskriminering, så brukar det räcka med att förklara varför festivalen finns och behövs. Många kvinnor och ickebinära kan inte gå på festivaler i dag, för att de inte känner sig trygga helt enkelt. Det här är inte en lösning, utan en reaktion på problemen, det brukar de flesta faktiskt förstå.

”Historiskt ögonblick”

På scenerna, som är döpta efter de bortgångna stjärnorna Whitney och Lill-Babs, ska musik, poddar, poesi och stand-up ta plats under fredagen och lördagen.

I programmet finns namn som Rebecca och Fiona, Frida Hyvönen, Loreen, Ionnalee, Dolores Haze och Maxida Märak. Genrerna sträcker sig från heavy metal till hiphop. Fem till sex tusen besökare väntas komma till festivalen.

– Jag tror att det kommer bli en stämning som är svår att sätta ord på, för det är ju ett historiskt ögonblick. Jag hoppas att mina besökare får en fantastisk, underbart kul helg! 

Cis

Att känna att det mesta som handlar om ens kön stämmer överens med vad andra förväntar sig brukar kallas att vara cisperson.

Att vara cis är till exempel om du känner dig som kille, är kille enligt folkbokföring och myndighetsdokument, och har en penis. Ordet cis betyder ”på samma sida”.

Källa: Umo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mansfri festival

Mer i ämnet